Vatten, bara vanligt vatten



Vatten

Vatten är en allmänt förekommande kemisk förening som består av väte och syre, och som är nödvändig för all slags liv. Vetenskapliga namn är diväteoxid, divätemonoxid och aqua.Vanligtvis menas med vatten bara till dess flytande aggregationstillstånd, men den kan även förekomma i fast form, i form av is, och i gasform, som
 vattenånga.


Civilisationen har historiskt blomstrat runt floder och större vattensamlingar; Mesopotamien, den så kallade "civilisationens vagga", låg mellan de två större floderna Tigris och Eufrat. Det egyptiska antika samhället var helt beroende på Nilen. Stora metropoler som Rotterdam, London, Montreal, Paris, New York, Buenos Aires, Shanghai, Tokyo, Chicago och Hong Kong har sin framgång deras nära tillgång till vatten och den av det resulterande handelsexpansionen att tacka.


Alla former av liv på jorden är beroende av vatten. Vatten har en viktig roll i kroppens metabolism. Stora mängder vatten går åt till matsmältningen.


Människokroppen består till mellan 55 och 78% av vatten beroende på kroppsstorleken.[37] För att fungera ordentligt behöver kroppen mellan en och sju liter vatten per dag för att undvika dehydrering. Den exakta mängden beror på hur aktiv man är, temperatur, luftfuktighet och andra faktorer. Den största delen av det får man i sig genom mat eller dryck, då ej att dricka vatten inkluderat. Det är oklart hur mycket vatten som välmående personer behöver, även om de flesta kunniga anser att sex till sju glas (runt 2 liter) dagligen är minimum för att hydreringen skall fungera ordentligt


Rent vatten är färglöst. Att havet kan verka blått eller turkost beror på solljusets brytning i atmosfären. I tropikerna där vattnet är klart syns vattnets färg speciellt tydligt på sandstränder där vattnet är grunt och sanden är vit. Anledningen till att havsvatten kan ha andra färger är att vattnet inte är rent eller att det är bemängt med plankton.

(Wikipedia)



Kommentarer
Postat av: Lena

Tror vi läste detta i skolan fakstiskt för 100 år sedan :-p

2010-10-04 @ 06:08:13
Postat av: S

Vateeeeeen.. vateeeeeeen, hahaha (poolen i Bali såklart)

2010-10-04 @ 07:47:37
Postat av: MosterMonster

Inte 100 år sedan utan 99 hihihihi Puss

2010-10-04 @ 20:38:54
Postat av: Yasmin

Mamma och Britt: Haha man hade väl inte ens kommit på det där på er tid ;P



Hahahahha

2010-10-05 @ 14:01:02
Postat av: Lena

Nu tror jag Yammi är ute och cyklar i åren allt..allt var före DIN tid..moahaha..hehe

2010-10-05 @ 21:57:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0